Op zoek naar een plek om even te ontsnappen? Met zoveel bruisende steden binnen handbereik is het niet eenvoudig om uw weekendje weg te plannen.

Geen zorgen, HomeToGo en GoEuro hebben een handige gids van de Top 100 Europese Steden voor dit jaar samengesteld. Met onze data hebben we het vuile werk al voor u opgeknapt en bent u voorbereid voor uw vakantie volgend jaar. Welke van deze steden is uw favoriet voor dit jaar?

HomeToGo en GoEuro hebben 2.000 Europese steden geanalyseerd en beoordeeld op verschillende factoren. Hieruit is de Top 100 Europese Steden voor een weekendje weg ontstaan. Ideaal voor een weekend weg. De score voor het uitgaansleven kwamen tot stand uit GoEuro’s Bier Prijsindex, waarin de nadruk ligt op de meest betaalbare steden voor het kopen van bier. Deze data is samengevoegd met GoEuro’s Fun City index, waarin de nadruk ligt op de steden met de meeste bars/cubs en openingstijden. HomeToGo is verantwoordelijk voor de Accommodatie-index, waarin de nadruk ligt op het aantal accommodaties in elke stad en de gemiddelde prijs per nacht.

De bestemmingen in de Top 100 steden-gids zijn in 5 verschillende categorieën verdeeld. Activiteiten overdag, het nachtleven, eten & drinken, overnachting en openbaar vervoer zijn de factoren waar de steden op beoordeeld zijn. De stad op nummer 1, met de hoogste gecombineerde score uit deze 5 categorieën, is Barcelona!

de-beste-stedentrips-in-europa-nl


Top 100 Steden

Speel met de tabel hieronder door op de categorieën te klikken, hierdoor verandert de rangschikking. Wat is voor u het belangrijkst?

De totaalscore per stad is op een 100 punten schaal. Lees de bronnen hieronder als u meer wilt weten.

 

Top 3 Steden voor Nederlanders

GoEuro is diep in haar interne data gedoken voor de Top 3 Steden voor Nederlanders, gebaseerd op populariteit en betaalbaarheid. Lissabon kwam als nummer 1 uit de bus. De stad is een lust voor het oog met haar pastelkleurige gebouwen en uitzicht op Rio Tajo.

Op nummer 2 staat het steeds populairder wordende Boedapest. En niet zonder reden, het Buda kasteel en het Parlements gebouw zijn een prachtig aangezicht, zowel ‘s avonds als overdag.

Het brons gaat naar Madrid. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom dit een populaire bestemming is voor Nederlanders. Ontspan in een van de schitterende parken. En als de avond valt kiest u een van de acht duizend restaurants voor een portie tapas.

 

Weekendje weg naar Lissabonlissabon

2.9 voor Activiteiten
4.0 voor Nachtleven
4.2 voor Overnachting
3.0 voor Eten & Drinken
2.0 voor Openbaar Vervoer

Weekendje weg naar Boedapestbudapest

2.7 voor Activiteiten
4.1 voor Nachtlevennightlife
5.0 voor Overnachting
2.7 voor Eten & Drinken
3.1 voor Openbaar Vervoer

Weekendje weg naar Madrid
madrid

3.9 voor Activiteiten
4.6 voor Nachtlevennightlife
3.7 voor Overnachting
5.0 voor Eten & Drinken
2.0 voor Openbaar Vervoer


Top 10 Steden: Activiteiten & Bezienswaardigheden

#1 Dingen te doen: Londen

london

 

Rang Stad Cijfer
1 Londen 5.0
2 Parijs 4.9
3 Rome 4.8
4 Praag 4.7
5 Barcelona 4.6
6 Istanbul 4.3
7 Moskou 4.1
8 Madrid 3.9
9 Berlijn 3.6
10 St. Petersburg 3.6

Een beetje cultuur snuiven in deze korte vakantie van een paar dagen? We keken naar de steden met de meeste activiteiten, gebaseerd op het aantal activiteiten, bezienswaardigheden en winkelgelegenheden.

London staat aan de top als beste stad voor activiteiten. De museumliefhebber kan hier terecht in Londen’s ontelbare museums, maar er is ook genoeg mogelijkheid om te shoppen. Londen is relatief dichtbij en een weekend is goed te doen, maar voor de volledige ervaring kunt u het beste een midweek of weekje weg.

Parijs staat op een waardige tweede plek. In de stad van licht kunnen reizigers niet alleen winkelen naar hartelust, maar Parijs staat ook vol met kunstmusea en iconische bezienswaardigheden. Denk aan de Eifeltoren en Arc de Triomphe.


Top 10 Steden: Nachtleven

#1 Bruisend nachtleven: Berlijn

 

Rang Stad Cijfer
1 Berlin 5.0
2 Krakow 4.9
3 Barcelona 4.8
4 Kiev 4.7
5 Madrid 4.6
6 Sarajevo 4.5
7 Seville 4.5
8 Valencia 4.5
9 Wroclaw 4.4
10 Coimbra 4.3

Er zijn veel steden in Europa waar men niet vies is van een nacht stappen, maar Berlijn spant de kroon. We keken naar het aantal bars/clubs in elke stad, de gemiddelde prijs van bier en het tijdstip van de laatste ronde. Voor een nachtje weg zit u in deze stad goed.

Berlijn is toch wel de beste plek om een nacht alles te geven. Met meer dan 500 plekken om uit te gaan, clubs die 24 open blijven en een gemiddelde bierprijs van onder de €4.5, wint Berlijn het goud.

Op de tweede plaats komt Krakow, Polen. Ondanks het geringe aantal clubs en bars blijven deze open zolang er mensen binnen zijn. Honger na al het dansen? Geen probleem, in ‘Kiełbaski z Nyski’ vindt u de beste worst in de stad.


Top 10 Steden: Overnachting

#1 Reizen met budget: Kiev

 

Rang Stad Cijfer
1 Kiev 5.0
2 Zagreb 5.0
3 Boedapest 5.0
4 Siena 5.0
5 Sarajevo 4.9
6 Coimbra 4.9
7 Pilsen 4.6
8 Riga 4.5
9 Sofia 4.5
10 Boekarest 4.3

Een makkelijke manier om een paar extra euro’s te besparen is het plannen van uw eigen transport en accommodatie, in plaats van een all-inclusief pakket te boeken met vlucht en hotel. Reizigers vertellen vaak dat de kosten van accommodatie belangrijk is in de keuze om wel of niet op reis te gaan. Zelfs voor een weekend weg speelt de prijs van een vakantiehuis of appartement een grote rol.

De prijs van accommodatie verschilt per stad en hangt af van de populariteit van een stad, de prijs van leven en het aantal vakantiewoningen dat nog beschikbaar is. We zien Londen bijvoorbeeld niet terug in deze lijst. In Kiev daarentegen, zien we de laagste prijzen per overnachting.


Top 10 Steden: Eten & Drinken

 

Rang Stad Cijfer
1 Barcelona 5.0
2 Madrid 5.0
3 Parijs 4.9
4 Rome 4.9
5 Londen 4.8
6 Istanbul 4.6
7 Berlijn 4.6
8 Milaan 4.1
9 Praag 4.0
10 Lissabon 3.0

Een van de redenen waarom we op vakantie gaan is het ervaren van eten en drinken in een nieuwe stad. In Europa vindt men veel diverse culturen op een relatief klein stuk land. Iedere cultuur heeft haar eigen beroemde gerechten. Wat wilt u eten op uw volgende week weg?

GoEuro heeft de gemiddelde prijs en kwaliteit van een maaltijd in elke stad berekend. De Spaanse steden Barcelona en Madrid staan bovenaan de lijst met hun heerlijke tapas en sangria.


Top 10 Steden: Vervoer in stad

 

Rang Stad Cijfer
1 Boekarest 5.0
2 Sofia 5.0
3 Kiev 4.9
4 Sarajevo 4.9
5 Gdańsk 4.3
6 Wroclaw 4.0
7 Krakow 3.9
8 Istanbul 3.8
9 Pilsen 3.7
10 Antalya 3.6

Niet geheel onbelangrijk maar vaak vergeten is het vervoer in de stad zelf. Hoe komt men van A naar B? Populaire en dure steden zoals Venetieë en Zürich kunnen dan beter vermeden worden. Interessanter zijn de Oost-Europese hoofdsteden.

Het meest betaalbare openbaar vervoer vindt u in Boekarest, waar u ongeveer €0,55 per kilometer betaalt. Kiev is ook niet duur als het gaat om OV. Een enkeltje kost slechts €0,14 per rit. Zo komt u wel aan een goedkoop weekendje weg.


Werkwijze

Gebruikte criteria voor de beoordeling van de steden (naar belangrijkheid):

Nachtleven
Gebaseerd op het aantal bars/clubs, de sluitingstijd en de gemiddelde bierprijs. Alle informatie is afkomstig van de GoEuro Beer Price Index, Ultimate Fun City Ranking, TripAdvisor, ResidentAdvisor, TimeOut, The Culture Trip, Numbeo, Telegraph en toeristen informatiepunten.

Activiteiten
Gebaseerd op het aantal acitiviteiten in de stad, het aantal kledingwinkels en de gemiddelde winkelprijs (gebaseerd op de gemiddelde prijs van 1 broek en 1 zomerjurk in een internationaal winkelketen, data afkomstig van Tripadvisor en Numbeo).

Eten& Drinken
Gebaseerd op de gemiddelde prijs van een maaltijd in restaurants met lage en middel-prijs waarden. Daarnaast is gekeken naar de gemiddelde prijs van een cola en het aantal restaurants in de stad, data afkomstig van Tripadvisor en Numbeo.

Overnachting
Gebaseerd op de gemiddelde prijs van een overnachting per persoon en het aantal accommodatie per stad, data afkomstig van HomeToGo. De prijzen van vakantiewoningen voor max. 6 personen zijn berekend op basis van meer dan 800.000 boekingen op HomeToGo tussen october 2016 en september 2016.

Openbaar Vervoer
Gebaseerd op de prijs van openbaar vervoer, o.a. de prijs van een enkele reis en het taxitarief (startprijs en rit van 1 kilometer), data afkomstig van Numbeo.

Totaalscore
Gebaseerd op alle bovengenoemde categorien, in volgorde van belangrijkheid. Bijkomstig is Quality of Life: onder deze factor vallen Climate Index, Pollution Index, Safety Index, Purchasing Power Index, Health Care Index, Cost of Living Index, vastgoedprijs tot inkomen ratio, and Traffic and Commute Time Index gebaseerd op Numbeo data. Deze factor is meegenomen in de eindberekening meer wordt niet laten zien in de rangschikking.

Over GoEuro
GoEuro is een reisplatform dat klanten helpt met het zoeken en boeken van treinen, bussen en vluchten in heel Europa. In samenwerking met meer dan 500 Europese vervoersbedrijven, revolutioneert GoEuro het plannen van reizen door haar klanten meer keuze, transparante prijzen, reistijden en meer boekingsgemak te bieden. Op GoEuro kunnen reizigers zoeken van en naar elke locatie, inclusief kleine steden en dorpen. Het laat de beste combinaties van verschillende vervoersmiddelen zien, zonder dat de reiziger meerdere websites hoeft te bekijken om een reis te plannen. GoEuro maakt het plannen van een reis simpel, flexibel en persoonlijk. De reis start-up is gevestigd in Berlijn en heeft meer dan 180 werknemers, afkomstig uit meer dan 40 landen. In oktober 2016 leverde de meest recente investeringsronde, geleid door Kleiner Perkins en Silver Lake, $70 miljoen op.

Over HomeToGo
HomeToGo is een onafhankelijke meta-zoekmachine voor vakantiewoningen die bezoekers helpt om snel en makkelijk accommodaties te zoeken en te vergelijken. Consumenten hebben keuze uit meer dan 7 miljoen aanbiedingen in meer dan 200 landen van meer dan 250 websites. Met gebruik van slimme filters kunnen de bezoekers gemakkelijk hun ideale vakantiewoning vinden op basis van bestemming, reisdata, budget en voorzieningen van hun voorkeur. Gevestigd in Berlijn, bestaat het trio oprichters uit Patrick Andrä, Wolfgang Heigl en Nils Regge. HomeToGo heeft momenteel 70 werknemers in dienst en is actief in 12 Europese landen, Rusland en de Verenigde Staten.

 

Terug naar boven