Feiten & Cijfers Zomervakantie 2018 - HomeToGo base64Hash Feiten & Cijfers Zomervakantie 2018 - HomeToGo
Dit vonden wij het belangrijkst bij het boeken van onze vakantiewoning

Feiten & Cijfers Zomervakantie 2018

HomeToGo, ‘s werelds grootste zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzocht wat vakantiegangers het meest belangrijk vonden bij het boeken van een vakantieverblijf gedurende de zomervakantie. De zoekmachine bekeek hiervoor onder meer het meest gezochte type vakantieverblijf en de meest gewenste voorzieningen van bezoekers op de website. Verder werden de zomervakanties van Nederlandse vakantiegangers zowel op provinciaal als Europees niveau vergeleken: Wie gaat er bijvoorbeeld het langst op vakantie of waar geven ze gemiddeld het meeste uit voor een accommodatie?

32.8% van de vakantiegangers zocht naar een vakantiehuis als vakantieverblijf.

34% van de Nederlandse vakantiegangers zocht naar een zwembad bij de accommodatie.

De gemiddelde groep Nederlandse vakantiegangers bestond in totaal uit drie personen.


De top 10 meest gezochte vakantieverblijven

Gedurende de zomer verbleef één derde van de Nederlandse vakantiegangers het liefst in een vakantiehuis. In totaal waren namelijk 32.8% van de specifieke zoekopdrachten naar een vakantiehuis als type accommodatie. Daarnaast werd er ook veelvuldig gezocht naar appartementen (15,2%) en naar campings (10.4%). Het aantal reizigers dat voor de zomervakantie specifiek op zoek was naar een hotel was nog geen één op de tien (9,8%). Opvallend was toch wel het aantal specifieke zoekopdrachten naar een verblijf in een kasteel (7.52%). Deze zoekopdracht kwam voornamelijk voort uit interesse gezien er relatief weinig boekingen waren voor een overnachting in een kasteel.

Type Accommodatie
Percentage
1. Vakantiehuis
2. Appartement
3. Camping
4. Hotel
5. Vakantiepark
Voorzieningen
Percentage
1. Zwembad
2. Huisdieren toegestaan
3. Internet
4. Airconditioner
5. Parkeergarage


De top 10 meest gewenste voorzieningen

Het zwembad staat nog altijd bovenaan, één derde van de vakantiegangers zocht namelijk online speciaal naar een vakantieverblijf met een zwembad (34%). Verder blijken Nederlanders ook graag een huisdier mee te nemen, een kwart van de specifieke zoekopdrachten was namelijk naar accommodaties waar huisdieren zijn toegestaan (25%). Het aantal Nederlandse reizigers dat graag online blijft gedurende de vakantie is eveneens vrij groot. In totaal waren 16% van de zoekopdrachten gericht op het hebben van internet bij de vakantiewoning. In vergelijking met andere landen zoals Frankrijk (8%), Italië (6%) en Spanje (6%) lijken wij het internet een stuk belangrijker te vinden. Naar een keuken (2%), barbeque (2%) en een tuin (1%) werd het minst gezocht.

Waarheen, wanneer, voor hoelang en wat mocht het kosten?


HomeToGo onderzocht niet alleen wat vakantiegangers het belangrijkst vonden aan hun vakantieverblijf maar ook wat de favoriete bestemmingen waren, wanneer de vakanties werden geboekt, hoeveel overnachtingen en wat er gemiddeld per overnachting voor een accommodatie werd betaald.

De meest populaire bestemmingen deze zomer waren achtereenvolgend Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en Kroatië. Verder blijkt dat de gemiddelde Nederlandse vakantieganger zo’n drie maanden (88 dagen) van te voren de zomervakantie heeft geboekt, in totaal 7 nachten verbleef en voor de accommodatie gemiddeld €120 per nacht heeft betaald.

Populairste vakantiebestemmingen
Prijs p. nacht juni
Prijs p. nacht juli
Prijs p. nacht augustus
1. Frankrijk
€ 108
€ 130
€ 123
2. Italië
€ 111
€ 129
€ 140
3. Spanje
€ 123
€ 151.43
€ 153.86
4. Nederland
€ 150.57
€ 200.43
€ 187.29

Wat waren de verschillen tussen Europese vakantiegangers?


Om de feiten en cijfers van Nederlandse vakantiegangers in perspectief te plaatsen, bekeek HomeToGo ook het gedrag van vakantiegangers uit andere Europese landen waar de zoekmachine actief is. In welk land wonen de vroegboekers? Waar geven ze het meeste uit aan een overnachting en wie gaat er gemiddeld het langste op vakantie?

De Oostenrijkers zijn de vroegboekers met gemiddeld 106 dagen van te voren.

De Italianen boekten de langste zomervakanties van gemiddeld 8.1 overnachtingen.

De Zwitsers betaalden gemiddeld met €143 per nacht het meest voor hun verblijf.


In Nederland werd de zomervakantie relatief aan de vroege kant geboekt. Wij boekten ons verblijf namelijk zo’n drie maanden (88 dagen) van te voren en dit is 4 dagen eerder dan het Europese gemiddelde. De Poolse vakantiegangers boekten een stuk later met gemiddeld slechts’ 63 dagen voor de incheckdatum. De Oostenrijkers waren er daarentegen veel eerder bij, zij boekten 106 dagen van te voren. In vergelijking met andere Europese vakantiegangers gaven Nederlanders een gemiddeld bedrag uit voor hun verblijf, wij betaalden zo’n €120 per nacht. In onder meer Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk werd er meer per nacht betaald en de Zwitsers spanden de absolute kroon. Zij betaalden gemiddeld €143 per nacht voor hun verblijf. Onze Oosterburen betaalden een stuk minder dan de rest van Europa met gemiddeld €110 per nacht en Poolse vakantiegangers betaalden het minst met gemiddeld €86 per nacht.

Land
Aantal dagen van te voren geboekt
Aantal overnachtingen
Gemiddeld betaald per overnachting
Zwitserland
100
7.7
143
UK
84
6.9
141
Oostenrijk
106
6.9
132
Spanje
71
6.6
128
Nederland
88
7
120
Italië
71
8.1
120
Frankrijk
90
7.6
120

Wat zijn de onderlinge verschillen tussen de provincies?


HomeToGo dook nog dieper in het boekingsgedrag van bezoekers en analyseerde ook op provinciaal niveau de vakanties. Uit het onderzoek blijkt dat er achtereenvolgend in Utrecht (€124), Noord-Holland (€123) en Noord-Brabant (€123) het meeste per nacht aan een vakantieverblijf werd uitgegeven. In Groningen (€114) en Drenthe (€113) werd er gemiddeld het minst uitgegeven. In Noord- en Zuid-Holland gaan ze het langst op vakantie met een gemiddelde van 7.6 overnachtingen per boeking. De Brabanders en Limburgers gingen bijna een volle dag/nacht minder lang weg. Zij verbleven gemiddeld slechts '6.7' nachten in hun vakantieverblijf. De Friezen boekten, met 89.6 dagen, gemiddeld het langst van te voren hun vakantie. Het meest last-minute waren de Zeeuwse vakantiegangers met 84.3 dagen. Klik op een van de twaalf provincies om meer te weten te komen over de lokale voorkeuren en de onderlinge verschillen.


Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

De methodologie

Om deze cijfers te verzamelen bekeek HomeToGo alle zoekopdrachten en boekingsaanvragen voor een vakantieverblijf gedurende de zomermaanden. De zoekopdrachten en boekingsaanvragen, die binnen het onderzoek werden meegenomen, waren specifiek voor een vakantieverblijf tussen 15.06.18 en 15.09.18 in. Deze (zomer)periode werd gekozen om een directe vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende vakantieperiodes in diverse Europese landen. In totaal werden honderdduizenden online zoekopdrachten bekeken van bezoekers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

image-tag