WK Voetbalfan-Index 2018 - HomeToGo base64Hash WK Voetbalfan-Index 2018 - HomeToGo
Hoeveel kost het om supporter te zijn per nationale ploeg in Rusland?

WK Voetbalfan-Index 2018

De voetbalfanatici van HomeToGo waren benieuwd naar welke fans het meest betalen om de nationale ploeg in Rusland aan te moedigen. Zij onderzochten daarom wat de verschillende kosten zijn voor voetbalfans om de groepsfase in Rusland bij te wonen. Dankzij de soms lange vluchten, hoge ticket en vooral accommodatieprijzen kunnen die kosten behoorlijk oplopen. Wellicht dat het afwezige Oranje-legioen hier enige financiële troost uit kan putten...

WK Voetbalfan-Index


HomeToGo bekeek per deelnemende nationale ploeg wat de kosten zijn voor een fan om de groepsfase van het WK bij te wonen. De algehele kosten zijn gebaseerd op de veronderstelling dat een fan voor twaalf dagen in Rusland verblijft en daar alle drie de speelsteden van de nationale ploeg bezoekt. Met de totale kosten is een rangschikking gemaakt met daarin de duurste tot voordeligste nationale elftallen om te volgen. Om de totale kosten te berekenen bekeek HomeToGo per elftal zes verschillende kostenposten:

Ticket

 Totale kosten wedstrijdkaarten

Beer

Totale kosten voor twee lokale biertjes per dag

Mealtime

Totale kosten twee maaltijden per dag

international flight

 Totale kosten internationale vluchten

Domestic flight

Totale kosten binnenlandse vluchten

Accommodation

Totale accommodatiekosten

De financiële Winnaars & Verliezers van het WK in Rusland


Moskou stadsbeeld in Rusland

Accommodatiekosten tijdens het WK in Rusland


HomeToGo onderzocht de exacte prijzen en prijsontwikkelingen van Russische accommodaties rondom de verschillende wedstrijden in iedere speelstad en ontdekte zo wat de duurste en goedkoopste steden zijn om gedurende het WK in te verblijven. Het begin punt is vlak na de loting van de WK Groepsfase, begin december 2017 - Vanaf dit moment waren alle speelsteden per nationale ploeg openbaar en konden voetbalfans hun reis naar Rusland nauwkeurig plannen. Tussen december 2017 en mei 2018 zijn de prijzen van beschikbare accommodaties gemiddeld met 174% gestegen. De grootste uitschieter hierbij was Rostov aan de Don waar de gemiddelde prijs per nacht met 691% steeg. In Kaliningrad en Sotsji bleven de prijzen nagenoeg gelijk.

De duurste accommodaties gedurende het WK

De WK-speelsteden waar voetbalfans gemiddeld het meeste zullen betalen zijn: Saransk, Nizhny Novgorod en Kaliningrad. Saransk, is de duurste speelstad wegens een zeer beperkte hoeveelheid aan beschikbare accommodaties. De gemiddelde prijs, 6 maanden voorafgaand aan het WK was voor een 2-4 persoons accommodatie in Saransk maar liefst € 678 per nacht. De op één na duurste stad is Kaliningrad met een gemiddelde prijs van € 374 per nacht. De op twee na duurste stad voor accommodatie tijdens het wereldkampioenschap in Rusland is Nizhny Novgorod, waar de gemiddelde prijs voor een accommodatie in December al €208 per nacht was.

De goedkoopste accommodaties gedurende het WK

Voetbalfans die in Samara, Sotsji en Rostov aan de Don verblijven om hun nationale ploeg aan te moedigen kunnen flink besparen op de accommodatiekosten in vergelijking met fans van andere landen. Samara is de best betaalbare speelstad om een accommodatie te boeken tijdens het WK van 2018 in Rusland. Een gemiddelde overnachting in een accommodatie voor 2 tot 4 personen kosten hier zo'n € 55. De tweede en derde meest betaalbare speelsteden zijn Rostov aan de Don en Sotsji, hier kost een overnachting gemiddeld zo'n € 65 of € 68 per nacht in een accommodatie van 2 tot 4 personen.

Luzhniki Stadium in Moskou, Rusland

Vier dagen in de trein voor drie groepswedstrijden...

Goed nieuws voor voetbalfans die wat geld willen besparen: De Russische overheid verzorgt gratis treinvervoer tussen de Russische speelsteden! Op deze manier komen de voetbalfans altijd, geheel volgens het speelschema, op tijd aan voor de volgende wedstrijd.

Nu blijken deze treinreizen in sommige gevallen wel enorm lang te zijn... HomeToGo bekeek het officiële treinschema en creëerde een ranglijst van voetbalfans met de minste en meeste reistijd.


  • Uruguayaanse fans reizen het langst en zitten in 12 dagen tijd meer dan 4 dagen in de trein.
  • Argentijnse fans reizen het minst lang, zij brengen in totaal 17 uur door in de trein.
  • De langste reis is voor de Peruviaanse fans van Jekaterinenburg naar Sotsji en duurt maar liefst 51 uur en 20 minuten.
  • De kortste reis is onder andere voor de Zweede en Argentijse fans van Moskou naar Nijni Novgorod en duurt 'slechts' 3 uur en 47 minuten.

Methodologie

Totale prijs = Tickets + Bier + Maaltijden + Reis naar Rusland + Reis binnen Rusland + Accommodatie

HomeToGo berekende hoeveel het fans uit elk deelnemend land zou kosten om naar Rusland af te reizen om daar alle drie de groepswedstrijden bij te wonen. Om dit te berekenen is er gekeken naar zes verschillende kosten: ticketprijzen voor de groepswedstrijden, de kosten van lokaal bier, de kosten van dagelijkse maaltijden, vliegticket prijzen voor internationale en binnenlandse vluchten en de gemiddelde kosten voor accommodatie gedurende het WK. De kosten variëren afhankelijk van de verschillende speelsteden en speelschema’s. Om de kosten over een vast aantal dagen te berekenen voor alle fans is een periode van twaalf dagen genomen waarbij iedere fan één dag voorafgaand aan de eerste wedstrijd in Rusland arriveert.


Alle 32 landen die deelnemen aan het WK 2018 zijn in het onderzoek opgenomen. De totale prijs is de som van de zes prijsfactoren.

  • Ticketprijs: de kosten van de tickets voor het WK zijn gebaseerd op de officiële ticketprijzen die door de FIFA zijn vastgesteld voor de groepswedstrijden. De prijzen zijn opgesplitst in vier verschillende categorieën. Categorieën één, twee en drie zijn beschikbaar voor internationale fans over de hele wereld via online kaartverkoop en de, goedkopere, vierde categorie is enkel gereserveerd voor inwoners van Rusland. De prijzen van de tickets binnen de eerste drie categorieën werden gecombineerd om een ​​realistische gemiddelde prijs per ticket te berekenen. De ticketprijs voor de openingswedstrijd is hoger en tickets voor inwoners van Rusland worden verkocht tegen een lagere vaste prijs.*


  • Bier: deze kosten bestaan uit het dagelijks kopen van twee 500 ml binnenlands bieren, rekening houdend met het feit dat bier prijzen variëren in de verschillende Russische speelsteden.**


  • Maaltijden: deze kosten zijn berekend voor twee maaltijden per dag. Hiervoor is er gekeken naar de lokale prijs van zowel een ontbijt als avondmaaltijd, rekening houdend met variërende prijzen van restaurants in de Russische speelsteden.**


  • Internationale vluchten:: deze kosten vertegenwoordigen de prijs van internationale vluchten naar Rusland. De genomen reis is vanaf de grootste internationale luchthaven van ieder deelnemend land naar de stad waar zij de eerste groepswedstrijd zullen spelen. De aankomstdatum is de dag voorafgaand aan de eerste wedstrijd van ieder landen team. De retourvlucht is niet meegerekend gezien sommige fans de prestaties van hun nationale ploeg zullen afwachten alvorens zij een vlucht terug boeken. De beste beschikbare vlucht werd geselecteerd op basis van de laagste prijs en kortste reisduur.***


  • Binnenlandse vluchten: deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van een binnenlands vliegticket voor één persoon tussen de verschillende speelsteden waar de desbetreffende nationale ploegen zullen spelen. De binnenlandse vluchten komen de dag voor de volgende wedstrijd aan. De best beschikbare vlucht werd geselecteerd op basis van laagste prijs en kortste reisduur.***


  • Accommodatie: deze kosten werden berekend door te kijken naar de gemiddelde prijzen van beschikbare accommodaties per speelstad omtrent de verschillende speeldata. Het totale aantal nachten per speelstad is vier. In totaal werden er meer dan 8.000 beschikbare objecten bekeken van verschillende aanbieders op HomeToGo.****


Alle prijzen werden eind december 2017 verzameld in navolging van de loting voor de groepsfase van het WK. Dit geeft een realistischer beeld van de daadwerkelijke prijzen die de voetbalfans betaald hebben.


Bronnen:

* Ticketprijzen: FIFA.com

** Lokaal bier en maaltijden: Numbeo.com

*** Internationale en binnenlandse vluchten: Momondo.com

****Accommodaties: HomeToGo.nl


image-tag