De vijf populairste wijnregio’s van 2018

Alles wat je moet gezien en geproefd moet hebben tijdens je wijnvakantie


Dit najaar is de ideale periode voor wijnkenners, -verzamelaars en simpelweg liefhebbers, om af te reizen naar Europa’s beste wijnstreken. Gedurende september en oktober worden de meeste druiven namelijk geoogst en worden er grootste oogstfeesten gevierd. De uitgelezen mogelijkheid om zelf wat druiven te plukken, een praatje te maken met je favoriete wijnboer en door wijnkastelen te dwalen terwijl je verblijft in deze schitterende streken.

HomeToGo nam de proef op de som en bekeek welke wijnstreken dit najaar het meest bezocht worden en wat er precies allemaal te beleven valt. De uiteindelijk lijst bevat vijf gerenommeerde wijnstreken, ieder met hun eigen specialiteiten onder de kurk.

5. Piëmonte, Italië

Deze regio wordt in Italië beschouwd als de reden achter de opleving van het Italiaanse wijntoerisme.(1) Piëmonte staat met name bekend om haar rode wijnen maar biedt gelijkerwijze ook uitstekende witte en mousserende wijnen. Zowel de blauwe als witte druiven genieten hier de voorkeur van de kleiige samenstelling van de heuvels op het zuiden, het winderige klimaat en de ideale tempraturen zowel overdag als ’s nachts. Het totale gebied beslaat ongeveer 44.000 hectare.(2)

In regio kun je schitterende fiets- en wandeltochten maken over de prachtige Morenische heuvels of juist even volledig tot stil stand komen terwijl je ontspant in het kuuroord Acqui terme. Het meest bekende gebied, en wellicht ook meest geschikte gebied voor de wijnbouw, is echter de Langhe. Dit plateau is gelegen op 500 meter boven de zeespiegel en maakt deel uit van het UNESCO-erfgoed. Het is de bakermat van twee enorm grote namen uit de Piëmontese wijnen: de Barolo en Barbaresco, welke beiden erkent worden met het D.O.C.G.-certificaat.

Belangrijke wijngebieden:
Prestigieuze lokale wijnen:
Langhe, Monferrato, Asti, Canavese, Gattinara en Ghemme
D.O.C.G. - Barolo, Barbaresco, Cortese di Gavi, Bracchetto d'Acqui passito, Moscato d'Asti D.O.C. - Dolcetto D'Alba, Roero Arneis

Wijntoerisme in Piëmonte:

Oogstseizoen: Loopt ongeveer van september tot eind oktober

Verblijfskosten: Gemiddeld €115 per nacht voor een accommodatie van 2-4 personen.

4. La Rioja, Spanje

La Rioja staat synoniem aan wijn en is verreweg de meest prestigieuze en belangrijkste wijnregio binnen Spanje. Het is hier dan ook niet slechts een drankje maar een deel van het landschap en de lokale cultuur. De relatief kleine noordelijke regio ondersteunt meer dan vijfhonderd wijnmakerijen en produceert jaarlijks zo’n 300.000 liter. De wijngaarden hier staan bekend om heldere, stevige wijnen die doordrenkt zijn met traditie en trots. Het merendeel, 90% om precies te zijn, van de lokale wijn is rood en wordt gemaakt met de met de tempranillo-druif.

Halverwege september staat Logroño, de hoofdstad van La Rioja, volledig in het teken van de grote wijnoogst. In de vele smalle straten wordt er tijdens het oogstfestival flink gefeest. Aan lange tafels kun je samen met de lokale families genieten van lokale tapas (ook vaak Pinchos genaamd) en heerlijke lokale wijnen. 

Belangrijke wijngebieden:
Prestigieuze lokale wijnen:
Rioja Alta, Arabako Errioxa, Rioja Baja
Lopez de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 1995, Bodegas Muga Gran Reserva Prado Enea 2006, CVNE Imperial Reserva, Izadi Reserva 2013, Marqués de Murrieta Dalmau Reserva 2012

Wijntoerisme in La Rioja:

Oogstseizoen: Loopt ongeveer van eind augustus tot eind september.

Verblijfskosten: Gemiddeld €112 per nacht voor een accommodatie van 2-4 personen.

3. Champagnestreek, Frankrijk

Het Champagnegebied, bekend van ’s werelds beroemdste mousserende wijn, bestaat uit vier hoofdregio’s: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en Côte des Bar. Elk van deze regio’s heeft zijn eigen kenmerken. Zo groeit in Montagne de Reims vooral de Pinot noir druif en staat Côte des Blancs vooral bekend om de bijzonder hoge kwaliteit van de Chardonnay wijngaarden. Naast Champagne kun je hier dan ook genieten van andere soorten witte wijnen, een goed glas rood of rosé wijn.

Naast de bruisende Champagneproeverijen kun je in de Champagnestreek ook veel dingen ondernemen. Ontdek bijvoorbeeld de "Route Touristique du Champagne" die meer dan 600 km beslaat en je meeneemt naar bekende plaatsen als Troyes of Reims, waar je de historische kathedraal Notre-Dame van Reims kunt bezoeken.

Belangrijke wijngebieden:
Prestigieuze lokale wijnen:
Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en Côte des Ba
Piper-Heidsieck. Pommery. Taittinger. Laurent-Perrier. G.H. Nicolas Feuillatte. Veuve Clicquot. Moët & Chandon

Wijntoerisme in Champagne:

Oogstseizoen: Begon dit jaar vroeg, officieel al op 20 augustus, doorgaans pas eind september.

Verblijfkosten: Gemiddeld €109 per nacht voor een accommodatie van 2-4 personen.

2. Toscane, Italië

Op de glooiende Toscaanse heuvels ligt zo’n 70.000 hectare aan wijnbouw. Vorig jaar waren deze heuvels gezamenlijk goed voor 1,901,000 hectoliter aan wijn, dat klinkt misschien als erg veel maar in werkelijkheid lag dit aantal zo’n 30% onder het historische gemiddelde.(3) Vrijwel alle druiven in Toscane, 90% om precies te zijn, is bestemd voor rode wijn. De meest overheersende blauwe druivensoort hier is de Sangiovese gevolgd door Merlot en Cabernet Sauvignon.(4) In totaal zijn er hier maar liefst 52 D.O.P.-wijnen te vinden, waarvan 11 D.O.C.G. certificaat.

Ondanks de tegenvallende oogst blijft Toscane een enorme sterkhouder in de wereld van wijn en toerisme. Wijntoeristen van over de hele wereld gaan gedurende het oogstseizoen zelf de Toscaanse heuvels om te helpen met het plukken van de druiven en om vervolgens het gehele proces van druif tot glas wijn mee te maken. 

Belangrijke wijngebieden:
Prestigieuze lokale wijnen:
Chianti, San Gimignano, Montalcino, Val di Chiana e Cortona, Val d'Orcia
D.O.C.G. - Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Morellino di Scansano, Vernaccia S. Gimignano, Amarone della Valpolicella DOC - Bolgheri Sassicaia

Wijntoerisme in Toscane:

Oogstseizoen: Loopt van eind augustus tot begin november, regio afhankelijk.

Verblijfskosten: Gemiddeld €126 per nacht voor een accommodatie van 2-4 personen.

1. Bordeaux, Frankrijk

Bordeaux is misschien wel ‘s werelds belangrijkste stad binnen de wijnindustrie en een absoluut walhalla voor de bourgondische wijnliefhebber. De wijnen afkomstig van de eeuwenoude wijngaarden rondom de stad worden al jarenlang gerekend tot de beste ter wereld en de typische Bordeaux-druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot zijn toonaangevende merknamen geworden. 

De regio Bordeaux maakt echter niet alleen veel indruk met haar wijnen, er zijn ook schitterende wijnkastelen om te bezoeken en er is genoeg te ondernemen. Naast de vele wijnproeverijen en wijncursussen kun je hier ook flink bewegen. Er zijn hier schitterende wandelroutes en fietsetappes door Bordeux die je over haar mooie bruggen leiden en langs de imposante bouwwerken als het Grand Theater of de Fleche St. Michel toren. 

Belangrijke wijngebieden:
Prestigieuze lokale wijnhuizen:
Médoc, Graves, Sauternes, Saint Emilion en Pomerol
Château Angelus, Château Cheval Blanc, Château Figeac, Château Pape Clément, Château Lafite Rotschild, Château Latour 

Wijntoerisme in Bordeaux:

Oogstseizoen: Loopt voornamelijk van september tot eind oktober.

Verblijfskosten: Gemiddeld €185 per nacht voor een accommodatie van 2-4 personen.

Methodologie

HomeToGo onderzocht welke Europese wijngebieden dit najaar het populairst zijn onder wijntoeristen. Om dit te achterhalen werd er gekeken naar de hoeveelheid vakantieboekingen binnen deze wijnstreken. De specifieke periode voor de boekingen loopt van 1 september tot met 30 november, de klimatologische indeling van de herfst en het oogstseizoen voor het merendeel van de wijngaarden.

Bronnen:

1.    International Journal of Wine Research, 28 april 2015, Wine Tourism in Italy, Researchgate.net

2.    Pennsylvania Association of Winegrowers, mei 2009, Wine Growing in Piedmont (the one in Italy), Pawinegrape.com

3.    WeChianti, 2017, Wine production in Tuscany: in 2017 one million hectolitres less than in 2016, Wechianti.com