Vakantiehuizen-Prijsindex - HomeToGo base64Hash Vakantiehuizen-Prijsindex - HomeToGo
Seizoensgebonden prijsontwikkelingen van vakantieverblijven in binnen- en buitenland

Vakantiehuizen-Prijsindex

De Vakantiehuizen-Prijsindex analyseert maandelijks de boekingen van vakantiewoningen in binnen-en buitenland. Deze analyse toont onder andere de (prijs)ontwikkelingen van de vakantiehuizenmarkt op landelijk, provinciaal en stedelijk niveau en stelt ons verder in staat om seizoensgebonden veranderingen te constateren op het gebied van prijzen en boekingsaanvragen.

Meest gezochte vakantiebestemmingen van 2018

HomeToGo onderzocht wat de meest populaire bestemmingen zijn voor de aanstaande zomervakantie door de zoekopdrachten en boekingsaanvragen van Nederlandse vakantiegangers te analyseren. Hieruit blijkt dat Frankrijk, Italië en Spanje de populairste vakantielanden zijn voor de zomervakantie van 2018. 

De populairste vakantieregio's van 2018

In de zomer worden de Nederlanders voornamelijk aangetrokken door plaatsen dichtbij het water. Dat blijkt uit de populaire vakantieregio’s met de meeste zoekacties op HomeToGo. De eerste plaats wordt ingenomen door Zeeland, de tweede plaats door de Ardennen en de derde plaats door Mallorca. Uit de 3 populaire vakantieregio’s is een vakantie in de Ardennen het voordeligst. Daar kost een vakantiehuis namelijk €132 per nacht. Ook blijken de Nederlanders graag naar Zeeland op vakantie te gaan waar de gemiddelde prijs €139 per nacht is. In tegenstelling tot de Ardennen en Zeeland, is Mallorca een stuk prijziger met €374 per nacht.

Zeeland de populairste vakantieregio van 2018!

Zeeland

De Ardennen de op een na populairste vakantieregio

Ardennen

Mallorca op plaats 3 vakantiebestemmingen

Mallorca

De gemiddelde boekingsprijs voor een Nederlandse vakantiewoning was gemiddeld €104,50 per nacht, dit is net boven de gemiddelde boekingsprijs gedurende 2016 van €103,30 per nacht. De prijzigste maand gedurende 2017 was juli met een gemiddelde boekingsprijs van €138 per nacht, wat zo’n 33% hoger dan het jaarlijkse gemiddelde is. De voordeligste maand was maart met een gemiddelde boekingsprijs van €85 per nacht. Opmerkelijk is de enorme prijsdaling gedurende de septembermaand ten opzichte van de voorgaande maanden juli en augustus. Een vakantie vlak buiten het seizoen in september loont dus enorm!


Voor het samenstellen van deze index analyseerde HomeToGo, ‘s werelds grootste onafhankelijke zoekmachine voor vakantiehuizen, maar liefst 150.000 boekingen van accommodaties (2-4 personen)binnen Nederland.

Prijsontwikkelingen per Nederlandse provincie

De onderstaande kaart weergeeft de gemiddelde prijs gedurende 2017 voor vakantiehuizen in iedere Nederlandse provincie. De gemiddelden zijn gebaseerd op de daadwerkelijke prijzen die vakantiegangers hebben betaald voor boekingen tussen 1 januari en 31 december 2017.

Wanneer we de prijsontwikkelingen vanaf januari tot eind december analyseren zien we een flinke stijging in vrijwel alle provincies gedurende de zomermaanden. In zowel juli als augustus lagen de prijzen namelijk zo’n 33% hoger dan de jaarlijkse gemiddelden. In de septembermaand nam de prijs sterk af en kwam deze in iedere provincie zelfs onder het gemiddelde van de desbetreffende provincie. Een vakantie vlak buiten het seizoen kan dus een enorm verschil maken!


Prijzen in Europese hoofdsteden

De duurste Europese hoofdsteden van 2017 zijn Oslo, Reykjavik en Londen. De gemiddelde prijs voor een vakantiewoning in Oslo was 261 euro per nacht voor accommodatie van 4 tot 6 personen. Onze eigen hoofdstad staat op plek vier in de lijst. Hier betaalde je voor een overnachting gemiddeld 200 euro per nacht. In Boedapest, Warschau en Boekarest waren de vakantieaccommodaties daarentegen bijzonder voordelig. Een accommodatie in Boekarest kost gemiddeld slechts €45 per nacht en is daarmee half zo duur als bijvoorbeeldBerlijnof Wenen.

Methodologie

De Vakantiehuizen Prijsindex analyseert de schommelingen tussen de prijzen op provinciaal, regionaal en nationaal niveau voor vakantieaccommodaties van 2 t/m 4 personen.

De prijzen werden berekend op basis van het aantal reserveringen en de totale prijs van iedere boeking per regio. Bij het berekenen van de prijzen is de mediaan gebruikt. De mediaan is de middelste waarde in een reeks getallen die gerangschikt zijn naar grootte. Deze berekening is minder gevoelig voor extreme (prijs)waarden die ver boven of onder de andere prijzen liggen.

Er is een minimumaantal van 50 reserveringen per maand per geanalyseerde stad, regio, provincie of land vereist. Deze studie wordt iedere drie maanden bijgewerkt. De laatste update was op: 19 juni 2018.


image-tag