HomeToGo heeft de prijs van een glas cola bekeken in 29 populaire skigebieden in Europa.

Een glas cola is iets dat iedereen herkent en een product dat overal te vinden is. Cola mag dan overal hetzelfde zijn, maar de prijs is dat niet. In deze infographic ziet u in welke ski-gebieden een glas cola spotgoedkoop of razend duur is. Wij denken dat de prijs van iets kleins een goed idee geeft van de prijs van iets groots: de algemene prijzen in een gebied, bijvoorbeeld een skipas of accommodatie. Wat kost een glas cola deze 29 skigebieden?

Berlijn-Party-Stad

Hoeveel kost een glas cola in deze skigebieden?

De vijf duurste ski-oorden liggen in Frankrijk, we zien pas een Zwitserse stad op nummer zes. In de top 10 zijn er slechts drie ski-gebieden Zwitsers en één Oostenrijks. Het lijkt erop dat prijzen in Frankrijk hoger liggen dan in Zwitserland. Verrassend, aangezien het levensonderhoud in Zwitserland aanzienlijk duurder is.

In Oostenrijk vinden we zowel dure als goedkope ski-gebieden. Van €2,93 voor een glas cola in Saalbach-Hinterglemm tot €4,38 in het populaire Ischgl. Prijzen in Italië liggen rond €3,00, goedkoper dan in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland.

Tussen het goedkoopste (€1 in Bansko, Bulgarije) en duurste (€7,80 in Courchevel, Frankrijk) glas cola is een verschil van €6,80. 

In Oost-Europese landen zoals Polen en Bulgarije kost een drankje tussen de 1 en 2 euro, dit geeft een goed beeld van de algemene prijzen in dit gebied, die zijn namelijk aanzienlijk lager dan in de rest van Europa.

Waar liggen deze skigebieden eigenlijk?
(Zoom in om de Alpen in detail te zien)

Drukste ski-gebieden zijn niet per se het duurst

1,5 Miljoen skiërs bezoeken Mayrhofen (Zillertal) elk jaar. Als iedereen tijdens de après-ski een glas cola drinkt is dit opgeteld 6,3 miljoen euro.

In de drukste ski-gebieden betaalt men niet meteen de hoofdprijs voor een glas cola. In La Plagne en Saalbach-Hinterglemm glijden jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen skiërs de piste af, maar prijzen zijn onder het gemiddelde van €4,60 (per glas van 330ml). In de duurste bestemmingen Courchevel, Val d’Isère, Tignes en Chamonix zijn de bezoekers aantallen gemiddeld, waarschijnlijk omdat deze ski-oorden voor een exclusiever publiek zijn weggelegd. De meest populaire ski-gebieden qua bezoekersaantallen zijn dus niet automatisch het duurst.

 

Werkwijze:
HomeToGo heeft een selectie gemaakt op basis van de meest bezochte ski-gebieden in Europa (op basis van bezoekersaantallen ISIA Ski, International Report on Snow & Mountain Tourism), en relevante maar minder druk bezochte ski-gebieden die interessant zijn voor skiërs. De prijzen zijn verzameld zowel door het direct opvragen van de prijs in restaurants, als het online verzamelen hiervan. Het gemiddelde voor elke bestemming is berekend en prijzen zijn gestandaardiseerd naar 330ml cola. Voor het aantal jaarlijkse bezoekers is alleen data meegenomen van de bestemmingen waarvoor data beschikbaar was, voornamelijk afkomstig van ISIA Ski).

Weten wat de goedkoopste maand is om te skiën? Bekijk de Ski-Thermometer