EUROPEES ONTBIJT - HomeToGo base64Hash EUROPEES ONTBIJT - HomeToGo
Wat zijn de Stereotypen en Voedingswaarden?

EUROPEES ONTBIJT

 

Weet jij wat de ontbijtgewoonten van de meeste Europese landen zijn? Grote kans dat je er toch flink naast zit!
HomeToGo vroeg zowel reizigers als lokale bewoners over de ontbijtgewoonten in verschillende landen wat vaak resulteerde in interessante misverstanden. Wij creëerden een duidelijk overzicht van de daadwerkelijke lokale ontbijtgewoonten samen met de gemiddelde prijzen en bijbehorende voedingswaarden. Hier vind je alles wat je als reiziger moet weten over de lokale gewoontes om goed aan het ontbijt te verschijnen!


OOSTENRIJK
VERWACHTING…

Binnen de algemene beschouwing van een Oostenrijks ontbijt worden worstjes vaak genoemd als een onmisbaar ingrediënt. Muesli volgt op op de tweede plaats. Ook brood met jam of een eitje werden veelvuldig genoemd.

De schnitzel, een typisch Weens gerecht, is volgens velen een traditioneel Oostenrijks ontbijt. Verder werden de “strudel” en pannenkoeken vaak genoemd.

WERKELIJKHEID!

Austria
Koffie met brood en jam

Het klinkt misschien erg Frans maar veel Oostenrijkers beginnen de dag doordeweeks graag met wat thee of koffie, brood, croissantjes en jam. In het weekend voegen ze daar vaak verschillende soorten kaas en ontbijtgranen aan toe.
koffie
melk
meel
boter
jam
280 KCAL
Dit lichte maar zoete ontbijt is zo’n 280 kcal.
– WIST JE DAT –
Oostenrijkers op het platteland graag erg lang ontbijten!
– GEMIDDELDE PRIJS –

€2,90
– TE VINDEN BIJ –
Vollpension – Schleifmühlgasse 16, 1040 Wenen

DUITSLAND
VERWACHTING…

Evenals bij de Oostenrijkers zijn worstjes kennenlijk een grote hit als het om een typisch Duits ontbijt gaat. Opnieuw gevolgd door muesli of brood met jam. Andere opties als brood met eieren of met kaas werden ook door velen respondenten genoemd.

Rauw vlees met brood werd vaak genoemd in de ‘Anderen’ categorie. Sommigen noemde zelfs bier als een aannemelijke optie voor een typisch Duits ontbijt.WERKELIJKHEID!

Germany

Koffie, broodjes en ham

Doordeweeks ontbijten onze oosterburen doorgaans met koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. In het weekend worden daar vaak, net als in Oostenrijk, muesli, yoghurt en vers fruit aan toegevoegd.
koffie
melk
meel
boter
ham

340 KCAL
Na dit ontbijt staat de teller al snel op 340 kcal!


– WIST JE DAT –
De meeste Duitsers warm lunchen en ‘s Avonds enkel wat kleins eten.
– GEMIDDELDE PRIJS –
€2,70
– TE VINDEN BIJ –
Café: Entweder Oder – Oderberger Str. 15, 10435 Berlijn

FRANKRIJK
VERWACHTING…

Stereotypen Frans ontbijt

Het Franse ontbijt lijkt voornamelijk te bestaan uit croissants, brood, koffie en jam. Als alternatief is er stokbrood of een ‘pain au chocolate’. Verrassend genoeg werd kaas slechts twee keer genoemd. Het percentage reizigers die geen beeld hadden bij een typisch Frans ontbijt was slechts 8%.

Ondanks dat kikkers en slakken onderdeel uitmaken van de Franse keuken, eten de Fransen dit natuurlijk niet als ontbijt.WERKELIJKHEID!

Frans ontbijt

Koffie, stokbrood en croissants

Met name koffie, stokbrood en natuurlijk de (chocolade-) croissants mogen bij een Frans ontbijt niet ontbreken! Voor de kinderen zijn ontbijtgranen en warme chocolademelk erg populair.
koffie
meel
boter
suiker

629 KCAL
Een goed maar calorierijk begin van de dag!


– WIST JE DAT –
De Fransen gemiddeld zo’n 22 minuten over het ontbijt doen.
– GEMIDDELDE PRIJS –

€7,00
– TE VINDEN BIJ –
Hexagone Café – Rue du Château 121, 75014 Parijs

ITALIË
VERWACHTING…

Veel reizigers weten vrij goed in te schatten wat de Italianen eten bij het onbijt! Een scherpe 25% van de respondenten noemde koffie en een gebakje als typisch Italiaans ontbijt wat erg goed klopt. Koffie, cappuccino of espresso, samen met ‘biscotti’ is een veel genoemd alternatief.

Pizza, hoewel natuurlijk Italiaans, wordt met name ‘s avonds gegeten. Slechts in enkele gevallen bij het ontbijt als anti-kater middel of overblijfsel van de vorige nacht. Waar ook zeker niet mee ontbeten wordt is pasta of tiramisù!WERKELIJKHEID!

Italiaans ontbijt

Cappuccino met gebak

De dag begint natuurlijk met een espresso maar bij het ontbijt hoort natuurlijk een cappuccino en wat zoetigs. Vaak is dit een croissant of een gebakje zoals de ‘sfogliatella alle mele’, een soort klein appeltaartje.
koffie
melk
eieren
meel
boter
311 KCAL
Tel hier zo’n 60 extra calorieën bij op per “frittella”.


– WIST JE DAT –
Een ontbijtje met eieren, spek en dergelijke direct verraad dat je een toerist bent…
– GEMIDDELDE PRIJS –

€4,60
– TE VINDEN BIJ –
Bar Volpicelli – Viale dei Quattro Venti 14/16, Rome

SPANJE
VERWACHTING…

De meeste ondervraagde reizigers kenden weinig twijfel bij het definiëren van een typisch Spaans ontbijt: Brood en tomaten leken het meest authentiek. Als alternatief werd er fruit genoemd, evenals ‘churros con chocolate’, een Spaanse gefrituurde specialiteit.

In de ‘Anderen’ categorie antwoorden een aantal reizigers met ‘spaghetti’ en één zelfs met ‘bruschetta’ wat beide toch echt 100% Italiaanse gerechten zijn. Zelfs paella werd regelmatig genoemd, wat absoluut Spaans is maar ook absoluut niet gegeten wordt bij het ontbijt.WERKELIJKHEID!

Spaans ontbijt

Koffieverkeerd, toast met olijfolie en tomaat

Een traditioneel ontbijt in Spanje bestaat onder meer uit een koffie verkeerd, sinaasappelsap, tostadas met olijfolie en tomaat. De zoete optie is een “sabao” of een gefrituurde deegstengel met chocolade genaamd “churros con chocolate”.
koffie
melk
eieren
meel
tomaat
460 KCAL
Liever wat zoets? Iedere “churro” is al snel 115 kcal!


– WIST JE DAT –
Spanjaarden aan de kust vooral toast met olijfolie eten en in het binnenland vooral wat zoetigs.
– GEMIDDELDE PRIJS –

€4,60
– TE VINDEN BIJ –
HanSo Café – Calle del Pez, 20, 28004 Madrid

ZWITSERLAND
VERWACHTING…

Brood met kaas kwam naar voren als het meest typische Zwitserse ontbijt. Ontbijtgranen en muesli staan op de tweede plaats wat meer in de juiste richting is. Ook chocolade wordt door sommigen gezien als een typisch onderdeel van een Zwitsers ontbijt wat in werkelijkheid niet echt zo is…

In ongeveer de helft van de ‘anderen’ antwoorden werd een croissant in combinatie met een cappuccino genoemd wat erg klinkt als een mengelmoes van Italiaans en Frans klinkt. Andere gegeven antwoorden voor een Zwitsers ontbijt waren: een omelet, schnitzel of worstjes.WERKELIJKHEID!

Zwitsers ontbijt

Koffieverkeerd met muesli

De Zwitsers eten veelal hetzelfde als in de omliggende Duitstalige landen. Een veel voorkomend Zwitsers ontbijt bevat vers fruit, noten en muesli.
koffie
melk
granen
noten
350 KCAL
Een portie muesli staat gelijk aan zo’n 158 kcal!


– WIST JE DAT –
Een kopje zwarte koffie in Zürich al snel €3,30 kost!
– GEMIDDELDE PRIJS –

€4,00
– TE VINDEN BIJ –
Tibits Bern Gurtengasse – Gurtengasse 3, Bern

VERENIGD KONINKRIJK
VERWACHTING…

De meeste ondervraagde reizigers waren duidelijk op de hoogte van wat een echt Engels ontbijt allemaal bevat en omschreven dit tot in detail. Een veel gegeven antwoord was direct: “English breakfast”. Koffie werd slechts drie keer genoemd en ook brood, graan en pap vertegenwoordigen een minderheid.

In de ‘Anderen’ categorie werden “fish & chips” en “crumpets” vaak genoemd als een typisch Brits ontbijt.WERKELIJKHEID!

Engels ontbijt

Volledig Engels ontbijt

Een traditioneel ontbijt in het Verenigd Koninkrijk is inderdaad een “English breakfast”. Dit heerlijke maar erg zware ontbijt bestaat onder andere uit spek, worstjes, eitjes, gegrilde tomaten, gebakken champignons of/én geroosterd brood met gebakken bonen.
thee
eieren
meel
vlees
bonen
1190 KCAL
Dit is zo’n 59.5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!


– WIST JE DAT –
Een Engels ontbijt niet compleet is zonder thee… met melk!
– GEMIDDELDE PRIJS –

€8,00
– TE VINDEN BIJ –
Florentine – 6 Hercules Road, SE1 7DU, Londen

NEDERLAND
VERWACHTING…

De combinatie van brood met kaas of koffie met brood kwam vaak naar voren wanneer internationale reizigers aan een Nederlands ontbijt dachten. Een groot aantal reizigers beschouwd het eten van wafels als populair onderdeel van een Nederlands ontbijt…

Een stereotype dat wel daadwerkelijk wordt gewaardeerd door ons Nederlanders is brood met hagelslag. Daarnaast werden ook pap en brood met pindakaas regelmatig genoemd als onderdeel van ons ontbijt in de ‘Anderen’ categorie.WERKELIJKHEID!

Nederlands ontbijt

Brood met boter en kaas

Ons eigen Nederlandse ontbijt bestaat volgens het onderzoek doorgaans uit brood of muesli met yoghurt of melk. Ons dagelijkse sneetje meergranenbrood eten we meestal met kaas, jam, hagelslag, pindakaas of vleeswaren. Hierbij drinken we vaak koffie, thee of een glas melk.
koffie
kaas
boter
meel
vlees
380 KCAL
Een boterham met hagelslag is zo’n 180 kcal!


– WIST JE DAT –
Nederlanders jaarlijks gemiddeld zo’n 60 kg brood eten per persoon!
– GEMIDDELDE PRIJS –

€2,50
– TE VINDEN BIJ –
De Bakkerswinkel – Warmoesstraat 69, Amsterdam

DENEMARKEN
VERWACHTING…

Haring of gerookte zalm, is het eerste waar vele reizigers aan dachten bij het omschrijven van een typisch Deens ontbijt. Koffie wordt gezien als het meest populaire drankje, thee kreeg zelfs geen enkele vermelding… Brood boter en kaas gevolgd door varkensvlees en eieren werden ook veelvuldig genoemd.

Een opvallend antwoord van iemand die waarschijnlijk veel van zoetigheid houdt: Chocolade op brood!WERKELIJKHEID!

Deens ontbijt

Roggebrood met kaas en gekookte eitjes

Normaal wordt er geen spek gegeten bij een Deens ontbijt maar eerder kaas, gekookte eitjes en een sneetje “rugbrød” met wat boter. Ook in Denemarken wint de koffie het van de thee.
koffie
kaas
boter
meel
eieren
256 KCAL
Het is een misverstand dat roggebrood vaak veel vezels bevat.


– WIST JE DAT –
Sommige Denen ontbijten met brood, haring en een Gammel Dansk likeurtje.
– GEMIDDELDE PRIJS –

€6,70
– TE VINDEN BIJ –
Bevar’s – Ravnsborggade 10 B, Nørrebro, Kopenhagen

PORTUGAL
VERWACHTING…

Het is een veel voorkomende gedachte dat Portugezen vaak koffie drinken bij het ontbijt wat ook daadwerkelijk zo is! Vaak gaat een bakje koffie gepaard met iets zoets zoals een klein gebakje of de bekende “pasteis de nata”.

Vele malen minder kloppend is dat Portugezen fruit, ontbijtgranen of vis als ontbijt eten!WERKELIJKHEID!

Portugees ontbijt

Koffie met melk en toast met boter

De dag begint met een een soort cappuccino genaamd “Galão”. Hierbij komt vaak toast met ham en kaas of vraag voor een simpele variant met enkel boter om een ‘Torrada com manteiga’. Voor wie van zoet houdt zijn er vele pastelarias met erg verleidelijke zoetigheden zoals de beroemde ‘pastéis de nata’.
koffie
milk
boter
meel
304 KCAL
Een “pasteis de nata” bevat al zo’n 204 kcal!


– WIST JE DAT –
Oudere Portugezen het ontbijt vaak afsluiten met een sigaret of een sigaartje.
– GEMIDDELDE PRIJS –

€3,00
– TE VINDEN BIJ –
Tartine – R. Serpa Pinto 15A, 1200-026, Lissabon

GRIEKENLAND
VERWACHTING…

Niet geheel verrassend zijn yogurth en feta kaas de meest gegeven antwoorden als het gaat om een Grieks ontbijt. Hoewel dit natuurlijk bekende Griekse producten zijn wordt geen van beide als ontbijt gegeten. Koffie wordt als enige vermeld door de respondenten als het gaat om drinken. Soms in combinatie met een gebakje of met fruit. De realiteit is maar half waar: koffie, ja dat klopt, maar meestal met een hartig gebakje.

Sommige deelnemers noemde salade met tomaat en olijven als typisch Grieks ontbijt maar ook dit klopt niet echt. Slechts één deelnemer (een Griek!) wist het juiste antwoord te geven.WERKELIJKHEID!

Grieks ontbijt

IJskoffie met gebakjes

In Griekenland beginnen ze de dag graag met een ‘Freddo Espresso’. Dit is ijskoffie die vaak meerdere malen per dag als verfrissing wordt gedronken. Samen met ouzo is dit zelfs het meest gedronken drankje in Griekenland. Hierbij worden hartige gebakjes gegeten: De ‘Tyropita’ met kaas en de ‘Spanakopita’ met spinazie zijn het meest populair.
koffie
milk
eieren
olijfolie
kaas
368 KCAL
Een ‘Freddo Espresso’ bevat bijna een volle eetlepel met suiker!


– WIST JE DAT –
Op het menu van een bekend Grieks café staat: “Grieks Traditioneel Ontbijt: Frape, Sigaretten & Aspirine – €2!”
– GEMIDDELDE PRIJS –

€2,00
– TE VINDEN BIJ –
Meliartos – 65 Ermou Aiolou, 105 63, Athene

KROATIË
VERWACHTING…

Ook in Kroatië maakt koffie een essentieel deel uit van het ontbijt. Verder denkt men met name dat toast of een belegd broodje met kaas en vleeswaren populair zijn als ontbijt. Dit is dan maar half waar. Jam is wat de Kroaten veel eten als ontbijt. Enkele respondenten hadden dit genoemd. Granen en yoghurt samen wordt door bijna 8% van de respondenten genoemd.

Een enkele respondent dacht dat Kroaten de typische Balkan gehaktballetjes aten. Dat is dan ook waar, maar het wordt meestal gegeten als hoofdgerecht bij de lunch of diner.WERKELIJKHEID!

Jam en koffie

Jam boven alles! Ontbijten met een krafna, de Kroatische versie van de oliebol, gevuld met abrikozenjam is erg populair. Of vraag bij een van de vele bakkerijen om een vers gebakken “Pekara” voor brood met rozenbotteljam. Ook in Kroatië wordt er erg veel koffie gedronken, vraag om een: Kava, turska of een expresna.
koffie
flour
eieren
boter
jam
1022 KCAL
Zo’n overheerlijk Kroatisch ontbijt staat gelijk aan 50% van de ADH!


– WIST JE DAT –
Het Kroatische kater-herstelmiddel is zonder twijfel de Börek
– GEMIDDELDE PRIJS –

€2,89
– TE VINDEN BIJ –
Mala Kavana – Trg bana Josipa Jelačića 5, 10000, Zagreb

TSJECHIË
VERWACHTING…

Of het nu gaat om gesneden vleeswaren, worstjes, varkensvlees of een belegd broodje, vlees lijkt de eerste gedachte te zijn als het gaat om een typisch ontbijt in Tsjechië! Ook ontbijtgranen en yogurth werden een aantal keer genoemd. Bier werd verder evenveel genoemd als drankje bij het ontbijt. Een belegd broodje en blinies (een soort Russische pannenkoek) wordt een paar keer genoemd.

“Oude vis”, brood met eieren, soep en taart waren een aantal van de gegeven antwoorden die in de “Anderen” categorie vallen.WERKELIJKHEID!

Zoete broodjes met boter en jam

Deze zoete broodjes, bekend als rohlík, zijn Tsjechischer dan het volkslied. Vaak gegeten met boter en jam, vergezeld door zwarte thee met citroen of filter koffie met melk. Spreads gemaakt van sardines, ei, lever of zelfs knoflook, zijn ook erg populair bij het ontbijt.
thee
flour
eieren
boter
jam
195 KCAL
De kleinste hoeveelheid calorieën van de Europese landen!


– WIST JE DAT –
Je ook tijd kunt besparen met een alles-in-een gebakje met fruit en jam.
– GEMIDDELDE PRIJS –

€3,00
– TE VINDEN BIJ –
Můj šálek kávy – Křižíkova 105, Praag 8

LITOUWEN
VERWACHTING…

Eieren, brood en kaas werden het meest genoemd wanneer reizigers dachten aan een Litouws ontbijt. Granenpap, zalm, gerookte vis en aardappelen zijn de overige antwoorden.

In de categorie ‘Anderen’ staan met name “Kasha” en “Boršč”, een soort koude bietensoep, wat dichterbij de werkelijkheid staat dan de andere antwoorden…WERKELIJKHEID!

Koffie en griesmeel

Een typisch Litouws ontbijt is lastig om te definiëren. Voor vrouwen is dit vaak semolina (gezuiverde havermout) bedekt met kaneel, suiker en bessen (of jam). Mannen kiezen vaak voor roggebrood met kaas, vleeswaren en eieren. Een Caffè lungo daarentegen is voor iedereen, helemaal zwart of met melk. .
thee
granen
bessen
399
De’ mannelijke variant’ van een Litouws ontbijt bevat 100 kcal meer!


– WIST JE DAT –
In de zomer koude bietensoep, beter bekend als Šaltibarščiai, enorm veel gegeten wordt? Succes met uitspreken!
– GEMIDDELDE PRIJS –

€6,50
– TE VINDEN BIJ –
Pinavija – Vilniaus g. 21, Vilnius

RUSLAND
VERWACHTING…

Wodka is absoluut verbonden aan Rusland maar zouden ze er ook daadwerkelijk mee ontbijten? Volgens sommige reizigers kennelijk wel… Een aantal reizigers dacht zelfs dat een typisch Russisch ontbijt bestaat uit kaviaar. Wellicht voor sommige ontzettend rijke Russen maar voor de gewone Rus lijkt het niet erg aannemelijk…

De meeste ondervraagde reizigers hadden duidelijk geen duidelijk beeld bij een Russisch ontbijt. 22% gaf zelfs aan geen enkel idee te hebben en de gegeven antwoorden sluiten niet echt aan bij de werkelijkheid.WERKELIJKHEID!

Thee, havermout, brood en boter

Een traditioneel Russisch ontbijt bestaat uit pap (bijv. Havermout of griesmeel) met melk, een kop thee en een sandwich (brood met boter en / of kaas en worst). Het eten van eieren bij het ontbijt is ook erg populair (gekookt, roerei of omelet), samen met pannenkoeken en boerenkaas. De Russen drinken doorgaans vaker thee dan koffie.
thee
granen
boter
meel
392 KCAL
De Russische pannenkoek “blinis” bevat 246kcal per 100g… de gesmolten boter niet meegeteld!


– WIST JE DAT –
Havermout een anti-stress-effect heeft dankzij de hoge hoeveelheid aan vitamine B
– GEMIDDELDE PRIJS –

€2,50
– TE VINDEN BIJ –
Schastye – Bolshoy Putinkovsky 5, Moskou

VOEDINGSWAARDETABEL
Een overzicht van het aantal calorieën en de gemiddelde prijs per ontbijt

 

LAND KCAL/PORTIE BASIS INGREDIENT GEM. PRIJS
Denemarken 256 cheese €6,70
Duitsland 340 jam €3,00
Frankrijk 603 jam €7,00
Griekenland 368 butter €2,00
Italië 311 coffee €2,80
Kroatië 1022 ham €2,89
Litouwen 399 grains €6,50
Nederland 380 coffee €2,50
Oostenrijk 280 cheese €2,90
Polen 452 grains €4,00
Portugal 304 grains €3,05
Rusland 392 eggs €2,50
Spanje 460 tomato €4,60
Tsjechië 195 butter €3,00
Verenigd Koninkrijk 1190 jam €8,00
Zwitserland 350 eggs €4,00

 


Methodologie

HomeToGo heeft 150 mensen met verschillende nationaliteiten ondervraagd om meningen te verzamelen over de inhoud van een traditioneel ontbijt in verschillende Europese landen. De gegevens die op iedere grafiek worden weergeven vertegenwoordigen de procentuele verdeling van de gegeven reacties op dit onderzoek. Om de meningen van de reizigers te scheiden van de daadwerkelijke gewoontes in ieder land, heeft HomeToGo ook onderzoek gedaan onder bewoners van ieder land en daarnaast ook een online diepte onderzoek uitgevoerd. De voedingswaarden, uitgedrukt in kilocalorieën (kcal), zijn gebaseerd op alle ingrediënten per ontbijt. De aangegeven prijs staat gelijk aan de lokale prijs van een ontbijt dat uit deze ingrediënten bestaat en zijn gebaseerd op een vergelijkingsonderzoek onder verschillende lokale restaurants per land.

Begin van pagina


image-tag