Marathonsteden Index 2018

Overzicht van aanstaande marathons en bijhorende kosten

Het deelnemersveld van marathons wordt jaarlijks steeds groter en ook de keuze tussen de verschillende marathons is enorm. Volgens het overzicht van de Association of International Marathons and Distance Races staan er voor 2018 ongeveer 400 internationaal erkende lange-afstandswedstrijden op het programma. Omdat de keuzemogelijkheden eindeloos zijn, heeft HomeToGo een lijst samengesteld met (Europese) marathons die nog op het programma staan voor 2018. Van het noordelijkste puntje in Noorwegen, waar de zon om middernacht nog schijnt, tot aan de klassieke marathon van Athene - Waar zou jij het liefst rennen?

Aanstaande Europese Marathons

Prijsindex van aanstaande marathons

HomeToGo onderzocht de prijzen van aanstaande Europese marathonsteden en berekende de gemiddelde prijs per kilometer op basis van de inschrijf, overnachting- en reiskosten. Hoewel de onderstaande lijst de focus legt op marathons, bevatten de meeste evenementen ook halve marathons en kortere runs gedurende het weekend!

Overzicht Europese Marathons

Alle bovenstaande marathons en andere Europese marathons die al gelopen werden, staan ook op de interactieve kaart hieronder weergegeven. Wanneer je meer te weten wilt komen over een bepaalde marathon, klik dan op de locatie-indicator van iedere marathon.

Voordeligste Marathons

1. Zurich Málaga Marathon
2. Marathon van Antwerpen
3. RheinEnergie Marathon Köln


© Jan Drexler - Köln Marathon

De voordeligste Europese marathon uit de lijst is de Maratón de Málaga. Deze marathon wordt beschouwd als een van de beste marathons in Spanje en neemt je mee door het historische centrum en de boulevard van deze zuidelijke havenstad stad. De gemiddelde prijs voor een accommodatie (2 tot 4 personen) bedraagt hier voor twee overnachtingen zo’n 70 euro en ook de inschrijvingskosten liggen niet hoog met slechts 40 euro. Daarnaast zijn ook de retourvluchten naar Malaga vanaf Schiphol relatief voordelig. Een betere reden voor een ‘marathon stedentrip’ kunnen wij niet bedenken en je hebt tot september dit jaar de tijd om te trainen! ©Truls Tiller @Midnight Sun Marathon

Prijzigste Marathons

1. Midnight Sun Marathon
2. Salzburg Marathon
3. Rock 'n' Roll Madrid Marathon

De duurste marathon is meteen wel een van de meest speciale uit de lijst. De Midnight Sun Marathon in Noorwegen wordt namelijk pas ’s avonds gehouden terwijl de zon nog altijd schijnt op de prachtige Noorse bergen. Daarnaast is deze marathon ook de meest noordelijk gelegen marathon uit deze lijst. Om deel te nemen zal je dan ook helemaal naar het noorden van Noorwegen moeten afreizen wat de deelname ook direct zo prijzig maakt. De reiskosten zijn zo’n 450 euro en ook de inschrijfkosten liggen met 88 euro relatief hoog.

Vrolijkste Marathons

1. Marathon du Medoc
2. EDP Rock´n´Roll Madrid Marathon
3. RheinEnergie Marathon Köln


© Ryan Bethke / Rock'n'Roll Marathon Series

Een marathon lopen kost je veel tijd en energie, maar zal je uiteindelijk ook veel plezier opleveren. Al helemaal wanneer je met een masker op deelneemt aan de Marathon du Médoc. Trefwoorden: wijnproeverij, oester- en kaasproeverij, concerten en vuurwerk! Of wat dacht van rennen op de maat van de muziek die overal wordt gespeeld tijdens de Rock 'n' Roll marathon in Madrid? Deze stad voelt gedurende het marathon weekend aan als een festival en "rockt" dankzij live-optredens op meer dan 20 podia!

©Truls Tiller @Midnight Sun Marathon

Avond Marathons

1. EDP Bilbao Night Maratón
2. Marathon de Bordeux
3. Midnight Sun Marathon

Bij deze 3 marathons begin je pas 's avonds met rennen onder het motto: "sleep can wait". Ook hier staat de Marathon de Bordeaux in de top 3. Het ontdekken van deze Franse stad in de nacht tijdens een marathon heeft bijzondere charme. Hetzelfde geldt voor de prachtige EDP Bilbao Night Maratón in Baskenland. Uitzondering in deze top 3 is de Midnight Sun Marathon in Noorwegen - Hier ren je weliswaar 's nachts maar blijft de zon gewoon schijnen!

Methodologie:


Prijs per kilometer = (Accommodatiekosten + Inschrijfkosten + Reiskosten ÷ 42 (km)


Accommodatiekosten: deze kosten werden berekend door te kijken naar de gemiddelde prijzen van beschikbare accommodaties in de marathonsteden rondom de data dat de evenementen gehouden worden. Het totaal aantal nachten per stad is twee. De check-in is doorgaans op vrijdag en de check-out op zondag. In totaal werden er meer dan 21.000 beschikbare accommodaties vergeleken van meer dan 250 verschillende aanbieders op HomeToGo.

Inschrijfkosten: de kosten voor inschrijving werden direct ontleend van de officiële websites van de desbetreffende marathon en zijn gebaseerd op de prijs voor deelname aan de volledige marathon.

Reiskosten: deze kosten vertegenwoordigen de prijs van een retourvlucht of treinreis naar de desbetreffende steden en is gemeten vanaf Schiphol of Amsterdam Centraal. De aankomstdag is voornamelijk vrijdag en de terugreis op zondag De beste beschikbare vlucht werd geselecteerd op basis van de laagste prijs en kortste reisduur. Skyscanner, een vooraanstaande prijsvergelijker, werd hiervoor geraadpleegd. Voor korte treinreizen werden de prijzen van NS International ontleend.


Gemiddelde temperatuur op desbetreffende datum verkregen via www.AccuWeather.com

Alle prijzen zijn begin april 2018 onderzocht.